2010. július 6., kedd

Álláshirdetés

Az álláshirdetés az álláskeresés egyik alapvető eszköze, hiszen a sok lelkes mukavállaló innen jut magán az álláshirdetésen keresztül az adott meghirdetett állással kapcsolatos infókhoz és körökhöz. Az állláshirdetésekkel kapcsolatban sokszor tapasztalhatjuk, hogy a toborzó szövegek nyelvezet meglehetősen sajátos. A jó álláshirdetés szövege mindig érdekes, figyelemfelkeltő és lényegre törő. Az álláshirdetés szövege sosem hosszú, csak a legfontosabb információkat kell, hogy hordozza. Ha például egy álláshirdetést szeretnénk feladni, akkor sosem felejtsük az alábbiakat leírni, mint az elvárások például, ami a készségeket és képességeket, nyelvtudás alapkövetelményt és a kommunikáció készséget foglalja magába, de ezek mellett a vezetői képességről is jó ha említést teszel az álláshirdetésben. A legtöbb álláshirdetést kiadott cégnek a legfontosabb elvárása ezek mellett, hogy a jelentkező képes legyen a feladatainak az önálló ellátására. A csapatban dolgozás készsége is rendkívül fontos. Az álláshirdetések külön kiemelik a csapatmunka fontosságát, ha egy olyan jellegű állásról van adott esetben szó.

Az állásajánlattal mindig találkozhatunk nap, mint nap az újságok állásrovatában, de álláshirdetés a legtöbb az interneten van. Én szerintem mellesleg az internetnél nincs is jobb dolog az állásajánlatok keresésére. Sokszor az ember sajnos azt tapasztalja az álláshirdetések sokaságában, hogy az elvárások és a követelmények túl magasak, de minden egyes cég célja a legjobb munkaerő megszerzése. A jók és a legjobbak képesek ugyan is egy céget életben tartani és vezetni. Az álláshirdetés lehet idegennyelvű is, így ne lepődjünk meg, ha például egy számítástechnikával foglalkoztató cég az álláshirdetésben már eleve angolul írja le a követelményeket, hiszen abból már magunktól is rájöhetünk, hogy a nyelvtudás egy alapkövetelmény. Ahhoz, hogy sikeres legyél és jó elvárásokkal indulj és esélyekkel az álláshirdetésre mindenképpen meg kell felelned az előírtaknak és ezek mellett a jó önéletrajz és a számítógépes ismeretek is az előnyeidre fordíthatók. Az álláshirdetésből sokszor kiderül, hogy a cég milyen komolyan is veszi a jelentkezőket és, hogy milyen munkakörülményeket fog neked biztosítani.

A legtöbb álláshirdetésben nem láthatjuk az állásért kínált alapbért és juttatásokat, mert ezt mindig az állásinterjú alatt közlik majd velünk szóban vagy papíron. Az álláshirdetők részéről ezek mellett fontos, hogy mindig megadják a pontos elérési címüket, telefonszámukat és esetleg a fax és e-mail címüket is. Ezzel nagyobb eséllyel tudják a hirdetők az álláshirdetésekkel rávenni a jelentkezőt, hogy ő hozzájuk menjen. Az álláshirdetés párja az álláskereső, de az álláskeresőknek mindig fel kell készülniük arra, hogy információszerzéssel alapozzák meg a döntésüket. Az álláshirdetés elolvasása után tehát bemegyünk az interjúra és, ha minket látnak alkalmasnak az adott munkára, akkor akár azonnal is kezdhetünk. Az anyagiak megemlítéskor sohasem mondjunk irreális összeget, mert az nem tesz túl jó benyomást a munkáltatókra. Az álláshirdetés tehát a munkaerőpiac és a munkához való jutás egyik alapköve. Álláshirdetés történhet másodállás vagy diákmeló iránt is, de a legtöbb álláshirdetés már a való munkára való felkészülésre és kezdésre ad nekünk esélyt. Köszönöm, hogy elolvasta az álláshirdetés című cikkemet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése